Okudum, Bitti… Ekim 2019

Kendim için yazdığım Okudum, Bitti köşesi sanki özelliğini kaybediyor. Yazdan beri normalde ay başında yazdığım bir önceki ayın kitapları bir türlü zamanında yerini alamıyor, sanki kelimeler benden kaçıyor. Ekim ayında oldukça verimli olarak yedi kitap bitirdim ama yazmaya gelince sanki hepsini unuttum. Daha fazla unuttuğumu hissetmeden yazmaya başlasam iyi olur, sizin de kahveniz hazırsa okumaya başlayabilirsiniz…

Rüyalar Gerçek Olsa / Giovanna Fletcher

Ekim ayına çerez bir kitapla başladım, öyle ki 2 gün gibi kısa bir sürede bitti. Yazarın okuduğum ilk kitabı ve çok da keyif aldım, bir şey düşünmeden sadece kafamı dağıtayım diyorsanız çok severek okursunuz diyorum.

Kitabın konusuna gelirsek, kitabımızın kahramanı Sarah uzun süredir birlikte olduğu sevgilisinden ayrılmıştır ancak hala sevgilisi ile aynı arkadaş grubuyla sosyalleşmeye ve hayatına devam etmeye çalışmaktadır. Bu sırada rüyasında eski bir okul arkadaşını görür ve asıl hikaye başlar. Arkadaş ve aile ilişkileri çerçevesinde dolaşan kurgusu keyifli ve kafa dağıtıyor.

Görmek / Jose Saramago

En sevdiğim yazar ile tekrar merhaba, bu yazarın tüm kitaplarını okumayı planladığımı söylemiştim değil mi? Sanırım yazarın her okuduğum kitabından sonra söylüyorum. Yazarın bu kitabını okumadan önce Körlük kitabını okumanızı tavsiye ederim, okumasanız da kitabı anlamamak gibi bir durum söz konusu olmaz ama Körlük kitabından sonra okursanız daha keyifli olabilir.

Bir ülke düşünün ve seçimlerde halkın çoğunluğu beyaz oy versin, yani boş oy atsın… Görmek kitabında ülke yönetiminin boş oy atanlara karşı tavrını, onların fikirlerini değiştirebilmek için neler yaptıklarını okuyoruz. Okurken çoğu yerde her siyasetçi aynı şeyi yapıyor diyerek günümüze çok benzettiğim bölümler olduğunu belirtmeliyim. Gerçekten seçimlerde halkın çoğunluğu boş oy atarsa ne olur? Bence bu kitabı kesinlikle okumalısınız, pişman olmazsınız.

Dümeni Yaratıcılığa Kırmak / Ursula L.Guin

Yazarlık hakkında okumayı seviyorsanız tam size göre bir kitap. Büyük yazar Ursula’nın yazarlık atölyesindeki çalışmalarını anlattığı kitap, farklı yazı ve anlatım tiplerini öğrenmek için mükemmel kaynak.

Yazarın okuma önerileri ile yazarların tarzlarını ve kendi tarzınızın nasıl olması gerektiğini öğreniyorsunuz. Bölümler içerisinde yazma alıştırmaları da kendinizi geliştirmek için ideal. Ancak ben tembellik yaparak kitabı sadece okudum ve okuma önerilerini not aldım. İstediğim verimi almak için ödevlerini de yapmam gerekir, o yüzden benim açımdan bir kez daha okunacak kitaplar arasında.

Sanatçının Yolu / Julia Cameron

Hatırlar mısınız bilmiyorum ama aylar önce bu kitabı okumaya ve alıştırmalarını yapmaya başlamıştım. 12 haftalık süren içinizdeki yaratıcı sanatçıyı bulma rehberi olan kitabın ne yazık ki ilk 5 haftasını düzenli olarak yapıp sonra kenara kaldırmıştım.

Bu ay ise en azından sonuna kadar ön okuması yapmış olmalıyım diyerek kitabın baştan sona tekrar okudum. Bir şeyler yaratmak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız alıştırmalarını düzenli yapmak koşuluyla bu kitap sizin için çok güzel bir rehber olabilir. Benimde tekrar ödevlerini yaparak okuyacağım kitaplar arasında yerini aldı, bu sefer kendimden umutluyum; tüm ödevlerimi yapacağım… Bakalım gerçekten işe yarayacak mı?

Mutsuzluk Zamanlarında Mutluluk / Wilhelm Genazino

Yanlış zamanda okuduğumu düşündüğüm bir kitap Mutsuzluk Zamanlarında Mutluluk… Okurken keyif almadım, sadece sonu nereye gidecek merak ettiğim için devam ettim. Bitince ise acaba başkaları bu kitap neler demiş diyerek biraz araştırdım. Genelde hep olumu yorumlar yapılmış, işte bu yüzden yanlış zamanda okuduğumu düşünüyorum.

Kitabın kahramanı felsefe doktorası yapmış, ancak bir çamaşırhane müdür olarak çalışan Gerhard Warlich… Kitap için Gerhard’ın olduğu ve olmak istediği hali anlatıyor diyebiliriz kısaca. Kitap hoşuma gitmediğinden olsa gerek çok da detay hatırlayamıyorum. Doğru zamanda tekrar okumak umuduyla diyorum.

Cebinde Mucize Yarat / Özlem Denizmen

Bir zamanlar televizyonda programı vardı Özlem Denizmen’in hala devam ediyor mu bilmiyorum, insanlara parasını yönetmeyi öğretmeye çalışıyordu. Bu kitapta o programın bir özeti gibi.

İşletme mezunu bir bankacı olduğumdan sanırım bu kitaptan yeni hiç bir şey öğrenmedim, sadece bildiklerimi hatırladım. Ancak paranızı yönetmeyi bir türlü başaramıyor ve ay sonunu getiremiyorsanız kitabı okumanızı tavsiye ederim.

Engereğin Gözü / Zülfü Livaneli

İşte en sevdiğim Türk yazar: Zülfü Livaneli, her kitabını ayrı bir keyif alarak okuyorum usta yazarın. Bu kitabı ise ilk romanlarından biriymiş, itiraf ediyorum okuduktan sonra öğrendim.

Kitap, hadım edilmiş bir köle olan harem ağası Habeş Süleyman’ın ağzından annesi tarafından tahtından edilmiş Osmanlı sultanını anlatılıyor. Tarihi romanları seviyorsanız bu kitabı keyifle okursunuz ama sadece Livaneli kitabı olduğu için bile okunmalı bence.

Ve klasik cümlemle bitirmeden önce Kasım ayı kitaplarında görüşürüz diyorum.

Kitapla kalın, mutlu kalın… İyi okumalar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir