Oğluma iyi bir okuma alışkanlığı kazandırmak için ne yapabilirim diye daha karnımdayken düşünmeye başlamıştım. Çocukların birçok alışkanlıklarını anne ve babalarını rol model alarak edindiklerini okumuştum bir yerlerde. Kaynak veremiyorum çünkü nerede okuduğumu hatırlamıyorum, belki okuduğum çocuk gelişim kitaplarının birinde belki de internette emin değilim. İşte bu rol model olayını bende kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek için aracı olarak kullanmak istiyorum. Ne kadar başarılı olurum bunu tabi ki de zaman gösterecek ancak şimdilik hikaye kitaplarına bakmaktan zevk aldığını söyleyebilirim minik oğlumun.
Rol model olmak için ne mi yaptım? İlk 5-6 ay sakin sakin emdiği için, emzirirken kitap okudum; kolumda oğlum elimde kitap. Annelerin çocuk olunca kitap okumaya bile zaman bulamadıklarından yakındıklarını duymuştum, en azından bu zevkimden mahrum kalmamak için emzirirken okumak iyi fikirdi. Böylelikle hem kendim için bir şeyler yapmış oldum, hem de oğluma kitap okumanın nasıl olduğunu anlatmış oldum göstererek. Ama ne zaman ki hareketlenmeye başladı o zaman zorunlu olarak kitap okuma keyfim oğlumun uyuduğu saatlere kaldı. Beni kitap okurken görme süresi azaldı. Yalnız hiçbir zaman kitaplarım oğlumun ulaşamadığı yerlerde değildir. Okuduğum kitap zaten hep başucumdadır, oğlum da alır sayfalarına bakar, kapağını inceler. Kitaplarımı eline aldığında hiç “onlar benim kitabım, oyuncak değil ellememelisin” demedim. Kitapları yasak bir nesne olarak öğrenmedi. Birlikte baktık, kapağında resim varsa resimde ne gördüğümü anlattım.
7 aylık olduğunda oğluma ilk kitabı 6 Klasik Masalı aldım. Hikayeleri okurken sıkılıyor, ama resimlerini anlatmamız hoşuna gidiyor. Baktım resimlerle anlatmamız hoşuna gidiyor, kitap sayısını arttırdım. Gerek halamız, gerekse ben kitap almaya devam ediyoruz. Şu anda toplam 6 adet hikaye kitabı var. Dönem dönem, hatta bazen hafta hafta favori kitabı değişiyor. Bir ara Minik Balık’a bakıyorduk, şimdilerde öylesine almış olduğum Pamuk ve Tekir favorimiz. Artık yavaş yavaş resimleri anlatmaktan, hikayeleri okumaya geçmeye başladık.
Küçük sıpamın kitaplığındaki kitapların kısa kısa anlatayım size, belki çocuğunuza belki birine hediye almak istersiniz:
İlk aldığım kitabı 6 masal, beni sizi hepimizi büyüten, hayal gücüne katkısı olacak 6 klasik masaldan oluşuyor. Kırımızı Başlıklı Kız, Pinokyo, Bambi, Çizmeli Kedi, Külkedisi ve Devin Sihirli Çizmeleri. Resimli ve kısa anlatımı ilgisini çekiyor. Ama yukarıda dediğim gibi hikâyesini yeni yeni dinlemeye başladı. Kitaptaki resimlerin ise artık yerini ezberledi, örneğin kurt nerede dediğimizde açıp gösteriyor.
Çok severek okuduğumuz ikinci kitabı Minik Balık, yazarı Julia Donaldson ve hikayelerin çizeri Axel Scheffler. Hikaye hayal kurmak yüzünden dersine geç kalan Minik Balık’ın balıkçılara yakalanmasını anlatıyor. Sayfalardaki çeşitli balıklar ve Minik Balık’ı yakalayan balıkçılar oğlumun en çok ilgisini çekenler. Minik Balık, derse geç kaldığında kurduğu hayali gerçekten olmuş gibi anlatıyor arkadaşlarına. Bir gün hayal kurarken balıkçıların ağına takılıyor, balıkçı ise çok küçük olduğu için onu denize geri atıyor. Denize düştüğünde bilmediği bir yerde olduğunu görüyor Minik Balık. Korkudan bir köşede saklanırken kendi hikayesini duyuyor ve hikayesini takip ederek evin yolunu buluyor.
Orman Orkestrası ise bir müzikli kitap. 5 hayvanın konser hazırlıklarını anlatıyor ve kitabın sağ tarafında bulunan tuşlar ile çaldıkları enstrümanları dinleyebiliyoruz. Yazarı Fiona Watt, çizeri ise Elisa Squillace. Kitap sesli olduğu için her daim dikkatini çekiyor oğlumun. Tuşlardaki hayvan resimleri ile kitabı okurken eşleştirme de oynayabiliyoruz.
Dinazorlar, yazarı Anna Milbourne. Bir dinazor yavrusunun yumurtasından çıkıp büyüdükçe yaşadığı maceraları anlatıyor kitabımız. İtiraf edeyim bu kitabı resimleri için almıştım, resimler oğlumun dikkatini çeker diye. Ancak ilgisini çekmedi, belki daha sonra değişir. Sanırım merak ve soru döneminde daha çok ilgisini çeker.
Oğluşuma Hikayeler, Pena Yayıncılıktan çıkan bir kitap ancak yazarının adı kitapta ne yazık ki yer almıyor. Bu kitapta gündelik yapılan işler, oyunlar, kardeş ve arkadaş ilişkileri ile ilgili kısa kısa toplam 15 tane hikaye var. Hikayelerin başlıkları içerik hakkında fikir verir sanırım: Büyük doğa bilimcisi, Aya ilk gidişim, Arkadaşlarım ve ben, Saklambaç, Muhallebiden nefret ederim, Babam gibi, Uykudan önce, Havuzda, Islak oyuncak ayı, Gölgem ve ben, Benim harika annem, Küçük kız kardeşim, Korsan eğlencesi, Yemek canavarı, Büyük ve küçük. Gündelik yaşamı anlatmak ve hayal dünyasını geliştirmek adına güzel bir kitap.
Küçük kanguru, yazarı Guido Van Genechten. Küçük Kanguru artık büyümüş ve annesinin kesesine sığmamaktadır, ancak keseden dışarı çıkmak istemeyen küçük kanguruyu annesi ikna etmek için diğer hayvanlarla tanıştırıyor ve ona dünyayı anlatıyor kitap boyunca. Küçük Kanguru kendi gibi bir kangurunun zıpladığını görünceye kadar keseden çıkmaya ikna olmuyor. Küçük kangurunun kendi ayakları üzerinde durması için zaman gerektiğini çok güzel anlatmış. Kitabın 2007 yılında Hollanda’da yılın resimli çocuk kitabı seçildiğini de belirtmek isterim.
Diğer kitabımız Baykuş ile Çobanyıldızı, yazarı Filiz Özdem. Kendi türlerinden uzakta kalan bir baykuşun arkadaş bulma macerası anlatılıyor. Baykuş gündüz uyuduğu, diğer hayvanlar ise gece uyuduğu için arkadaş bulamıyor. Sonra bir gece kutup yıldızına bakarken sabah kadar uyanık kalıyor ve diğer hayvanlarla tanışıyor. Kendi türü baykuşların ise ormanın diğer tarafında yaşadığını tanıştığı bir geyikten öğreniyor ve geyikle birlikte giderek diğer baykuşlarla arkadaş oluyor.
Bu hikaye kitaplarımızın hepsi aslında 3 yaş üstü için uygun. Biz şimdilik 16 aylık oğlumla resimlerine bakıp, resimde ne gördüğümüzü ona anlatıyoruz. Artık oğlumda öğrendiği için kitabı okurken kuş nerede, ağaç nerede gibi sorularımıza cevap vererek o da hikayeye katılıyor.
Yaşına uygun olan kitaplarımız ise renkleri, kavramları ve nesneleri öğreten kitaplar. Bu tarz çok kitap var ancak şahsen benim en çok hoşuma giden Net Çocuk’tan çıkan İlk Sözcükler ve İlk Renkler serisi oldu. İçerisinde oldukça fazla nesnenin resmi var. İlk renklerde kitap renklere göre sınıflandırılmış ve her rengin sayfasında o renkte günlük hayatta kullanılan nesneler var. İlk sözcükler ise nesnenin kullanıldığı duruma göre sınıflandırılmış; taşıtlar, evimizdeki eşyalar, parkta gibi bölümleri var, her bölümde orada kullanılan nesneler var. Çizim olarak değil, fotoğraf olarak yer aldığından da çocuğun gerçek hayatla bağlantı kurması daha kolay oluyor.
Küçük kitaplığımıza eklenen kitaplar oldukça sizinle paylaşmaya devam ederim, şimdilik küçük okurlarımızla iyi okumalar….