Alışkanlık

Alışkanlık hakkında daha önce bir şeyler yazdım mı, hiç hatırlamıyorum. Yeni bitirdiğim Atomik Alışkanlıklar kitabından sonra ise kendimi burada buldum. Uzun süredir kişisel gelişim kitapları okumaya ara vermiştim. Bir dönem bulduğum her kişisel gelişim kitabını okuyordum ki o dönemde blog için en verimli olduğum dönemdi. Okuduktan sonra kendimi yazarken buluyordum. Şimdi de aynısı oluyor 🙂

Bir önceki yazımda tekrar şekersiz hayat demiştim, ancak dedikten bir hafta sonra şeker hala aynı yerinde duruyordu hayatımda. Tam da o sırada Atomik Alışkanlıklar kitabını okumaya başladım, bir yerlerde yanlış yaptığımı biliyordum ve kitap yolumu aydınlattı diyebilirim. Yazara göre alışkanlık edinebilmenin 4 temel yasası var. Ve bu yasaları takip ederseniz alışkanlık kazanmak çok kolay. Bunlar neler mi? Gelin birlikte bakalım:

İlk yasa ‘Görünür Kılmak’ yani alışkanlıkları daha açık hale getirmek. Yazar diyor ki örneğin televizyon izlemeyi azaltmak istiyorsunuz, ama bazı alışkanlıklar siz farkında olmadan sizi tetikliyor. Koltuğun üstünde duran kumanda gibi, gördüğünüzde farkında olmadan kumandayı alıp izlemeye başlıyorsunuz. Yani sizin mevcut alışkanlığınızı tetikleyici bir etken var, yeni bir alışkanlık edinebilmek için de onu tetikleyici bir şeye ihtiyacınız var.

İkinci yasa ‘Cazip Kılmak’. Bir nevi ödül sistemi, yapmak istediğiniz bir eylemi, yapmanız gereken bir eylemle eşleştirin diyor yazar. Ya da zor bir alışkanlıktan önce keyif aldığınız bir şey yapın diyor. Mesela okumanız gereken bir makale var kendinize diyorsunuz ki sabah çayımı içtikten sonra okuyacağım. Sevdiğiniz bir şeyle ilişkilendirmiş oluyorsunuz.

Üçüncü yasa ki benim en sevdiğim ‘Kolaylaştırın’. Alışkanlıklarınız için adım sayısını azaltın, ortamı hazır hale getirin, iki dakika kuralı ve alışkanlıklarınızı otomatikleştirin diyor. Bana göre en uygulanabilir olanı iki dakika kuralı. Bir nevi küçük adımlarla başlayın diyor yazar. Mesela kitap okuma alışkanlığı mı edinmek istiyorsunuz yatmadan önce iki dakika okuyacağım diyerek başlayabilirsiniz. Sonra adım adım büyütürsünüz. Ortamı hazır hale getirmek ise başka bir sevdiğim öneri, bunun önemini gördüm diyebilirim. Yine bir dönem her sabah yazıyordum, bu sene ise haftada bir yazmaya başladım. Beni etkileyen ne diye düşünürken fark ettim ki çalışma masasının üstü hep dağınık, yazabilmek için önce toplamam gerekiyor, toplamakla uğraşmaktansa yazmamayı tercih ediyorum. Geçen hafta masayı topladım, ve bir haftadır yazılarıma tekrar başladım, ortamı hazır hale getirmek yetti.

Son yasa ise ‘Tatmin Edici Kılmak’. Ödüllendirilen alışkanlık pekişir, cezalandırılan körelir; canlı davranışlarının kökü bu değil mi zaten? Alışkanlığı tamamladığınızda kendinize küçük bir ödül verin diyor en yalın haliyle. Alışkanlık takibi yapmanın da sizi motive edeceğini belirtiyor ki bir ara bunu da denemiştim, kutucukların dolduğunu görmek mutlu ediyordu. Ve bir şeyi asla iki kez atlamayın diyor yazar, bir alışkanlığı unuttuğunuz fark edince hemen tekrar hizaya girdiğinizden emin olun diyor.

Kötü bir alışkanlığı bırakmak içinse tüm yasaların tam tersini uygulayın diyor. Mesela benim şekeri bırakma maceramda, çikolatalar masanın üzerinde her an görebileceğim yerdeydi, onları mutfağa adım atar atmaz görürken bırakmaya çalıştım. Ve tabiki bırakamadım. Şimdi meyveler göz hizasında en azından çikolatadan önce onları görüyorum.

Kısaca bu kitabı çok sevdim, e-kitap olarak okudum ama basılı halini alıp başucu kitabı yapmalıyım diyorum kendime 🙂 Ahh yazarın adını unutmuşum, kitabın yazarı James Clear.

Bir zamanlar dediğim gibi; kitapla kalın, mutlu kalın…

2 thoughts on “Alışkanlık

  1. Kitabı okumadım ama yazını okurken kendi alışkanlıklarımı gözden geçirdim. Sürdürdüğüm alışkanlıklarım için benzer şeyler yaptığımı fark ettim😊 O zaman doğru yoldayız, devam🌸

    1. Minik adımlar, küçük alışkanlıklar ve büyük güzellikler… Yola devam 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir