Küçük Çarpılarımın Kumaşları

Çarpı işi benim için hobi olmasının yanı sıra arkadaşlarıma benden birer hatıra olacak küçük panolar oldu. Hem hobimi yapıp mutlu oluyorum, hem de özgün birer hediye yaratmış oluyorum. Yaptığım işlemelerin şablonlarını dergilerden, kitaplardan ve internetten buluyorum. Bazen küçük dokunuşlarla ya da renklerini değiştirerek kendime özel hale getirsem de hiçbir işlememi tamamen kendim tasarlamadım, bunun için daha çok emek harcamam gerektiğini düşünüyorum.

çarpılar

Araştırma yapmadan işlemeye başlayıp, deneye yanıla öğrendiklerimi paylaşmak ise belki yeni başlayanlara, başlamak isteyenlere yol gösterir diye umuyorum. En son öğrendiğim ise kumaşlar ve çarpı işinin teknik adının kanaviçe değil çarpı işi olduğu. İsterseniz her yerde görebileceğiniz etamin, kanaviçe, çarpı işinin ne demek olduğu ile başlayalım.

Çarpı işi kumaşın üzerine çarpılar ile desen işlemeniz. Çarpılarınızı işlediğiniz kumaşın türüne göre kanaviçe ya da etamin işi adını alıyor.

Etamin kelimesinin bir işleme tekniği olduğunu zannediyordum. Oysaki etamin üzerine nakış işlenebilen, seyrek delikli pamuk ya da keten bir kumaş türüymüş. Yani sizin çarpı işi veya başka bir teknik ile nakış işleyebileceğiniz kumaşın adı etamin. Üzerine çarpı işi yaptığınızda da adına nedense etamin işi deniliyormuş. Kumaşı sadece çarpılarla bağdaştırdığımızdan çarpı işine etamin denilmeye başlanmış sanırsam.

Kanaviçe ise, çarpı işinin farklı bir tarz ile işlenmesinin adı. Kanaviçede küçük çarpılarınızı etamin kumaş üzerine değil düz bir kumaş üzerine kanave denilen seyrek bir kumaş aracılığıyla işliyorsunuz. İşlemeniz bitince de bu kanave denilen kumaşı söküyorsunuz ve sadece düz kumaşa işlenmiş çarpılarınız kalıyor ortada.

Evet bu kısa teknik bilgilerden sonra benim kumaş deneyimlerime gelelim. Düz kumaş üzerine işleme hiç yapmadım, hep etamin kumaşlarını kullandım. Ama bu kumaşlarında farklı delik boyutları varmış. Bu deliklere İngilizcede count deniyor,kısaca da “ct” olarak kullanılıyor. Şablonları aldığım dergilerde de kumaş türü “14 ct” şeklinde ifade ediliyor. İlk işlemeye başlarken kumaşları bilmediğimden tuhafiyeciye yeni işleyeceğimi söyleyip uygun kumaşı vermesini söylemiştim. Delikleri ne kadarmış nasılmış hiç bilmiyordum. Sonraki araştırmalarımda öğrendim ki etaminin dokuma sıklığını ifade ediyormuş bu countlar, ve sayı büyüdükçe delikler sıklaşıyor. 14 count kumaş için detaya baktığınızda, 5,5 pts/ cm diye bir açıklama görürsünüz o da santimetrede 5,5 dikiş anlamına geliyor.

araba detay arabaa

Benim şu ana kadar deneyimlediğim 4 kumaş türü var, ancak satın alırken bu count olayını bilmediğimden aldığım kumaşların detaylarını bilmiyorum. İlk aldığım kumaş ile üstte gördüğünüz arabayı işledim, bu kumaşın 14 count olduğunu biliyorum, yeni başlayanlar için bence ideal. 2 kat kullanacağınız DMC Muline iplerle yaratıcılığınızın sınırı yok. İğne olarak da elinize batmayan küt uçlu iğnelerden edinmeniz gerek, iğnelerin kalınlığıda kullanacağınız kumaşa göre değişiyor. 14 count kumaşda, 24 numara iğne kullanabilirsiniz.

Diğer denediğim kumaş keten etamin, ona da Doğukan’ın doğum panosunu işliyorum, resimde gördüğünüz gibi dokuması daha sık, 26 numara iğne ile işliyorum ama 14 count kumaştan sonra işlemesi şahsen bana zor geldi.

motor detay motor

İpek etamini ise minyatür kolyelerim için almıştım, ketenden daha küçük delikleri. Delik küçük olunca daha çok desen şansım olur diye düşündüm. Bunu da işlemesi oldukça zordu. Gerçi her iki kumaşta da ipimi iki kat kullandım, bu kumaşlarda tek kat kullanırsam işlemesi daha kolay olur diye düşünüyorum.

kalp

Son kumaşım ise siyah etamin; delikleri daha büyüktü, sanırım seccadelik etamin olarak satılanlardan ancak siyah kumaşa işlemek bir o kadar zormuş. Yine alışkanlıkla ipi 2 kat kullandım ama bu kumaş 4 kat ip ile deseni daha güzel gösterirmiş. Kumaşın renginden dolayı sadece gündüz işleyebilmem ise hızımı ister istemez yavaşlattı. Bilinçli olarak almamış olsam da 4 farklı kumaşa işleme yapmak bana kumaş çeşitlerini öğretti, elimdeki ipek ve keten etaminleri çöpe atamayacağımdan bir süre daha onlara işleme yapmaya devam etmek zorundayım. Bu işi hobi olarak yaptığımdan ve yaptığım işten zevk almak istediğimden yeni kumaş alımlarım olursa mutlaka 14 count olacak 🙂 sizde ilk defa deneyecekseniz 14 count kumaş kullanın derim. Yeni tecrübelerde görüşmek üzere….

batman

11 thoughts on “Küçük Çarpılarımın Kumaşları

  1. Merhaba bende hobi olarak işliyorum şu andada evime gelecek misafirlere hediye işliyorum bu kumaş numaralarını falan çok güzel anlatmışsınız teşekkür etmek istedim. Sevgiler…

    1. Merhaba, kolye için keten etamin kullandım…. 14 counttan daha küçük delikleri ama count sayısına tam emin değilim 🙂

  2. Merhaba,
    Herşeyi ne güzel anlatmışınız, çok teşekkürler.
    Benim de bir sorum var ipek etamin kumaşını nereden aldınız.?
    Çok teşekkürler şimdiden 🙂

    1. Merhaba, siz neredesiniz bilmiyorum ama tüm işleme malzemelerimi İzmir Kemeraltı’ndan alıyorum. Sanal ortamda da satılan siteler var, ancak hiç onlardan alışveriş yapmadım. Umarım yardımcı olabilmişimdir 🙂

    1. Merhaba, kumaşı çok uzun süre önce almıştım numarasını hatırlamıyorum, ama alırken yalnızca ipek etamin diyerek aldım herhangi bir numara belirtmemiştim. umarım yardımcı olur.

  3. Merhaba bende izmirdeyim hobiye başlamak için can atıyorum. Kemeraltı dan nereden alıyorsunuz acaba?

    1. Merhaba, Hisarönü’nde tuhafiyeciler var yanyana bir kaç dükkan; alışveriş yapacağım zaman en az hangisi kalabalıksa oradan alıyorum 🙂 belirli bir dükkan yok yani.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir