Bir Annenin Başucu Kitapları

Anne olduktan sonra algıda seçicilik midir, nedir, bilmiyorum ama her kitapçıya girişimde gözüme mutlaka bir anne-bebek, ebeveynlik, bebek gelişim kitabı takılıyor. Okumayı sevmemden dolayı da birçoğunu elime alıp bir göz gezdirmişimdir. Bazılarını ise bence her anne ve anne adayı okumalı, yalnız değilim diyebilmek için, hatta babalar ve çocuğun bakımında yardımcı olacak herkes okumalı. Fazla iddialı bir cümle gibi algılanabilir ama benim okurken bunu eşime de okutmalıyım dediğim bölümler çok oldu. Bir de kitap ismini söylesen dediğinizi duyar gibiyim, tek bir kitap değil bahsettiğim, hadi gelin birlikte bakalım hangileri olduklarına…kitaplasr

 

İlk okuduğum daha doğrusu yarım okuduğum kitaplar annelerin tecrübeleri değil de, şöyle yaparsanız beynini geliştirirsiniz, böyle yaparsanız mutlu olur tarzında örnekler veren Optimist Yayınlarından çıkan Bebeğinizin Mutlu Gelişimi ve Bebeğinizin Beyin Gelişimi isimli kitapları. Sıpamın bıraktığım yerde kaldığı ilk aylarında başlamıştım bu seriye. Gerçekten güzel örnekler var, üstelik yapılabilir şeyler. Başlarda hevesle okumuş, notlar almıştım. Ne kadarını uyguladın derseniz sadece bir ya da ikidir. Bu seri bebeğin gelişim aşamalarını takip etmek açısından güzel, hala başucumdadır. Bebeğin gelişimi dönemsel anlatıldığı için Sıpamın ayına göre okuyorum.

Keşke daha önce okusaydım dediğim kitap ise O Tabak Bitecek Mi? Katı gıdaya başlamadan önce bu kitabı alıp okumak isterdim. Çoğu annenin katı gıdaya geçiş dönemi kabusunun aslında kabus olmadığı, her şeyin doğal akışına bırakılması gerektiği anlatılıyor. Henüz katı gıdaya başlamadıysanız kesin okuyun, başladıysanız da kesin okuyun, öğrenmek için hiçbir zaman geç değildir. Oğluma bende yapmış olsam da hala anlamlı bulmadığım püre şeklinde yemek yedirmenin gereksizliğini anlaşılır bir şekilde kaleme alınmış. Aslında püre yedirerek onların yutma reflekslerinin gelişimini yavaşlatıyormuşuz.

o tabak bitecek mi

Şu anda ikincisini okuduğum favori kitabım ise Pınar Mermer’in yazmış olduğu Yavaş Ebeveynlik. Günümüzün her şeye yetişme çabasının, çocuklarımızdan ve kendimizden mükemmelliği beklemenin ve tüketim odaklı yaşamanın zorluğunu yerinde örneklerle kendi tecrübeleri ile bağlayarak anlatmış Pınar Hanım. İlk kitabında bir cümle hala aklımda: bebeğinizin zaman kavramı yoktur, sizin işe yetişme çabalarınızın onlar için bir anlamı yoktur; sizde onlar gibi yavaşlayın, demişti. Tamam, kelimesi kelimesine aynı olmayabilir ama işin özü bu cümleydi, kitabın özü de :). Hiç bir şeye yetişemiyorum, zamanım yok diyen bir anneyseniz, yavaşlayın ve bu kitabın sayfalarını çevirmeye başlayın. Olmayan zaman öyle çabuk geçiyor ki, miniklerimizin en güzel anlarını kaçırıyoruz yetişmeye çalışırken. O yüzden yavaşlayın ve o anın tadını çıkarın.

Şimdilik bebek gelişimi ile ilgili favorilerim bu kitaplar, keyifli okumalar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir