Okudum, Bitti… Ocak 2018

Her ay kitaplarımı yazınca Ocak Kitapları diye başlık atarsam ilerleyen dönemlerde karışıklık olacağını düşünerek 2018’den itibaren Okudum, Bitti başlığı altında sizlerle yorumlarımı paylaşmaya karar verdim. Her gün farklı bir konu yazıp blogu henüz kalabalıklaştırmıyorum ama zaman ne getirir belli olmaz, o yüzden yeni bölümümüz hayırlı olsun 🙂

Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi Ocak ayını evde geçirince kitap okumak için bol bol zamanım oldu. Gerçi adet olarak baktığımda çalıştığım dönemlere göre az okudum bence ama bu sefer en çok istediğim kitabı okudum, o yüzden okumak adına benim içim verimli bir ay oldu. Yarım kalmış aylardır elimde gezinen kitapları azalttığım gibi merak ettiğim iki kitap da okuduklarım arasında yerini aldı. Hazırsanız, başlıyorum…

Kötü Alışkanlıklara İyi Öneriler / Şermin Yaşar

Oyuncu Anne Şermin sevdiğim yazarlardan biri, onun hayata bakış tarzı ve çocuk eğitiminde keyifli tespitleri severek takip ediyorum, bu kitabını ise 2017 yılı içerisinde alıp bir türlü okumak için elime alamamıştım. Bir anlık kitap alma dürtüm ile alırken kitabın içeriğine hiç bakmamıştım, elime aldığım gibi biten tam bir çerez kitaptı, doğrusunu söylemek gerekirse kitabı aldığıma pişman oldum. Ama kitabın bir güzel noktası var ki; bazı çocuk alışkanlıklarının kazandırılmasına yönelik çocuklar için mini hikayeler. Tuvalet eğitimi, emzik, küfür, yemek, banyo, burun karıştırma gibi basit ama çocuklara yerleştirilmesi bir o kadar zor alışkanlıklar. Şermin her bölümde önce kendi çocukları ile yaşadığı deneyimleri anlatıyor, sonra bücürlerin ağzından duruma uygun bir konuşma ve sonra da konu ile ilgili mini bir hikaye. İşte bu mini hikayeler kitabı iyi ki almışım dedirtti, küçük sıpam da ilgiyle dinledi hikayeleri hatta artık burnumuzdaki ‘sümük ailesi’ni daha az rahatsız ediyoruz 🙂 Davranışları çocuklarınıza edindirmek için mini hikayeler arıyorsanız kitap çok güzel, ama biraz tecrübe okuyayım diyorsanız kitap sizi tatmin etmeyecektir.

Seninle Başlamadı / Mark Wolynn

İşte elimde aylardır gezinen kitap…  Eylül ayından beri okuyorum, daha doğrusu okumaya çalışıyordum. Kitap kalıtsal aile travmalarının şimdiki yaşamımıza nasıl etkisi olduğunu örnekleri ile anlatıyor ve okuyucularında kalıtsal travmalarının üstesinden gelebilmesi için yönlendirmeler içeriyor. Yazar atalarımızın yaşamış olduğu çözülmemiş travmaların, anne rahminde sizden önce bulunan ama gelişimini tamamlayamadan kaybedilen kardeşiniz bile sizin bugünkü yaşamınızı etkilediğini iddia ediyor. Sizin bir çekirdek dilinizin olduğunu ve bu sayede travmaların çözülebileceğini belirtiyor. Bu tarz konulara ilginiz varsa keyifle okuyabileceğiniz bu kitabı tavsiye ederim. Peki, neden bu kadar uzun sürede okuyamadın derseniz, sadece bölüm sonlarındaki alıştırmaları yapmak istememden dolayı uzun sürdü. Kendi çekirdek dilimi keşfetmek istedim ama ne yazık ki zamana yayarak okumak kitabı benim için çok faydalı hale getirmedi. Zamanı geldiğinde bu kitabı tekrar okumak üzere kitaplığıma kaldırıyorum, eminim ki o zaman bende çekirdek dilimi çözeceğim.

Masallarla Yola Çık / Judith Malika Liberman

Zevkle okuduğum ve tekrar okuyacağım masal kitabı tadında kişisel gelişim kitabı… Kitabı Ekim ayında ilk çıktığında almıştım. Kapağının tasarımı, arka kapakta yazılan 2-3 cümle beni kitabı satın almaya ikna etmişti. Kitabı okumaya başlamam ise Ocak ayına nasipmiş, aslında yazar kitap içerisinde bulunan her bir masalın bir gün okunmasını ve sonundaki alıştırmaların yazarak yapılmasını tavsiye ediyor, bu şekilde kendinizi keşfedeceğinizi belirtiyor. Tabi ben meraklı olarak kitapta yer alan 40 masalı tek solukta okudum. Yazar üç tür okuyucusunun olduğunu belirtiyor kitabın başında; hayalbazlar, oyunbazlar ve yolcular… Hayalbaz olarak kitabı okudum, şimdi de sırada yolcu olarak okumak var; yazarın tavsiyesine uyarak her masala bir hafta ayıracağım bakalım yazarın dediği gibi 40 haftanın sonunda kendime doğabilecek miyim? Belki masallarla geçirdiğim evrimi burada sizlerle de paylaşırım belli mi olur?

Ne Biliyorsam Hepsini Anaokulunda Öğrendim / Robert Fulghum

Yine elimde aylarca dolaşan bir kitap ama bir o kadar da keyifle okuduğum… Kitap ilk olarak 1986 yılında kaleme alınmış 2 yıl çok satanlar listesinde yer aldıktan sonra 1990 yılında tekrar gözden geçirilerek yeni baskısı yayımlanmış. Benim okuduğum bu genişletilmiş baskısı. Kitapçıda gezerken rastgele raflarda gördüğüm bu kitap sanki günümüzün blogları tadında, en azından bana öyle hissettirdi. Farklı durumlara karşı yazarın denemelerini içeriyor kitap, 2-3 sayfada yeni bir deneme başladığından zamana yayarak keyifle okuyabiliyorsunuz. Her bölümden sonra insanın yüzünde tebessüm bırakan ilaç gibi kitap bence.  Yazar giriş bölümünde “Mutlu ve doyurucu bir yaşam için gerekenler basittir ve günlük hayatta daima yanı başımızdadır.” demiş ve bu yanı başımızdakileri tek tek hatırlatmış bize. Zevkle okuyacağınıza emin olduğum bu kitabı kesinlikle tavsiye ederim.

Simyacı / Paulo Coelho

Bu meşhur kitabı hala okumamış olan bir kitapsever olduğunu hiç düşünmüyorum ama tekrar tekrar okumalık olduğunu hatırlatmakta fayda var sanırım. Çünkü birileri bana bunu hatırlatsaydı dedim okurken. Simyacı’yı ilk kez ya lise son sınıftayken ya da üniversiteye başladığım yıl okumuştum. 2003’te liseden mezun olduğumu düşünürsek 15 senelik mazi demektir. Tekrar okurken kitabı unuttuğumu fark ettim ve iyi ki okumuşum dedim. Sizde hatırlamakta zorlanıyorsanız tekrar okuyun derim.

Kurtlarla Koşan Kadınlar / Clarissa P. Estés

Ve okumak için zamanın gelmesini bekleyen canım kitabım…

Bu kitap hakkında çok şey yazmak istiyorum ama bir yandan da hiçbir şey yazmak istemiyorum. Kurtlarla Koşan Kadınları özellikle kadınların mutlaka okuması gerektiğini düşünüyorum ama baştan uyarayım dili ağır, okumak gerçekten zaman isteyen bir kitap. Ben size anlatmayım bu kitabı o size kendini anlatır.

Ocak ayını çok severek okuduğum kitaplarımla geride bırakarak Şubat kitaplarında görüşmek üzere. Kitapla kalın, mutlu kalın… İyi okumalar…

2 thoughts on “Okudum, Bitti… Ocak 2018

  1. Benim için kült sayılabilecek üç kitabı görmek: Simyacı, KKK ve Seninle Başlamadı.
    Harika seçimler olmuş.

    Judith’in ilk masal kitabına bayılmıştım. Ben de bunu alacağım kaç aydır erteliyorum.
    Ben onun kitabını genellikle bana mesajın ne diyerek zor anlarda açıp okuyarak bitirmiştim ve her defasında gülümsemiştim.
    Bence okuduğun kadar yazmalısın da, eminim bu önerilerden faydalananlar olacaktır 🙂
    Sevgiler…
    Yeliz

    1. Yorumunu görmek nasıl mutlu etti beni, çok teşekkür ederim öncelikle 🙂 Judith’in ilk kitabı ikinci kitabından sonra aldım ama onu aynı senin gibi zor anlarda açıp okuyorum, sanırım onu başka türlü okumak mümkün değil… İkinci kitabı da keyifle okuyacağına eminim… Yazma önerini dikkate alacağım, bu aralar zaten her yerde karşıma yazmak üzerine birşeyler çıkıyor 🙂 Sevgiler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir