Mantar Aşkı: Bir Fotoğrafla Başlayan Sonbahar Ritüeli

Yeşile ulaşmak eskiden bu kadar kolay değildi benim için. Şimdi parkların, ormanların hemen yanı başında yaşasam da, mantar aşkım bir ofis saksısında başladı. Ofiste mi?

O gün, o mantarın farkına varmam belki de bir şeylerin başlangıcıydı.

Evet, ofiste; saksının içinde kendi halinde takılan bir mantar vardı. O saksı ve içindeki bitki, yıllardır müdürümün ofisinde duruyordu. O güne kadar hiç dikkatimi çekmemişti. Aa ne güzel fotoğrafını çekeyim derken, ofiste çayımızı kahvemizi yapan, çiçeklerimizi sulayan ablamız yanıma gelip “Onu sökmek lazım bitkiyi öldürür” dedi. Gerçekten öldürür müydü? Ait olmadığı bir yerde kendiliğinden çıkan bir mantar koskocaman bitkiyi öldürebilir miydi? Bilmiyorum. O zaman fotoğrafını çekip işime devam etmiştim. Sonrasında da hiç aklıma bile gelmemişti.

Bu yazıyı yazarken ise merak edip baktım; öldürmezmiş. Toprağın organik olduğunu ya da çok nemli olduğunu gösterirmiş. Hatta saksı toprağında mantar çıkması, toprağın canlı olduğunun ve içinde mikrobiyal yaşam olduğuna işaretiymiş. Sadece mantar tüm yüzeye yayılıyorsa toprak çok nemli demekmiş ve bu kök çürümesine sebep olabilirmiş. Mantar değil, fazla nem çürümeye sebepmiş.

Bu kısa bilgiden sonra hikayeme devam edebiliirim:

Saksıdaki o mantarın fotoğrafından sonra, mantarlar daha çok dikkatimi çekmeye başladı. Neden bilmiyorum ama görünüşleri bana çok asil geliyor. Yeşilliklerin arasında farklı dokularıyla göz kamaştırıyorlar. Hatırlıyorum da Bostanlı’da kaldırımın kenarında gördüğüm mantarlara nasıl mutlu olmuştum. Sanki yerde altın bulmuştum.

Sonra taşındık, evimizin dibinde kocaman bir park, en fazla 10 dakikalık araba mesafesinde masal gibi bir orman vardı. Sonbaharda yeni hobim, parklarda ormanlarda mantarları fotoğraflamak oldu. Onların kurumuş dallar arasında ya da yaprakların arasında karşıma çıkması nedense mutlu ediyor beni, yüzümde kocaman bir gülümseme oluyor.

Bu sabah ise fotoğraftaki küçük mantarı oğlum farketti bahçemizde. Okula giderken “Anne bak, mantar çıkmış” dedi. Mantar aşkımı farkında olmadan ona da aşılamışım. Sonbahar gelsin de evimizin etrafındaki mantar ailelerini keşfe çıkalım 🙂

Mantar Merakımın Objektife Yansıyanları:

Son birkaç yılda çektiğim mantar fotoğraflarından minik bir seçki. Kim bilir, belki siz de bir dahaki yürüyüşünüzde onların sessiz varlığını fark edersiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir