Yeni yıl başladı, her zaman olduğu gibi yeni hedefler belirlendi, yeni kararlar alındı, özellikle de daha sade yaşamak üzerine. Yoksa siz yapmadınız mı? Son zamanların modası minimalizm ile ilgili basılı yayınlarda dahil olarak çok sayıda bilgi yağmuruna tutulunca minimalist yaşamla alakası olamayacak kişiler bile minimal kararlar almaya başladı, eminim sizin de aldığınız kararlar vardır bu konuda. Herkesin hayali birden bire bir ege sahil kasabasına yerleşip, kendi yetiştirdiklerini yemek; daha az insan, daha az eşya, daha az stres, daha fazla zaman şeklinde uzayan listeler oldu.
Nedir bu minimallik diye araştırmaya başladığınızda ise önce giysilerinizden başlayan sonra da tüm eve ve yaşamınıza yayılan “atın, verin, azaltın” listeleri karşınıza çıkıyor. Bende yaptım; ilk iş giysilerimden başladım sonra kitaplarıma giriştim. Sonra biraz sosyal medya elemesi yaptım. Ondan sonra ise ilerleyemedim, evdeki dolapların hepsini tek tek boşaltsam eminim ki atılacak ya da verilebilecek birçok eşya çıkar karşıma, onlar şimdilik yerlerinde beklesin.
Benim size başka bir önerim var: “Harcama Listesi” yapmak
Minimalizmle eş zamanlı olarak hayatımıza bir de bullet journal kavramı girdi bilirsiniz. Basılı ajandaların kendi yaşam tarzına uymadığını düşünenlerin yaptığı zamansız ajanda aslında. Kasım ayından beri bende yapıyorum ve iyi ki yapıyorum. Günlere bölünmüş bir ajanda benim özel yaşamımda kullanacağım işlevsellikten uzak ne yazık ki, günü gününe plan yapan ve ona uyan bir kişi değilim. Çoğu zaman planlarım askıda alır. O yüzden defterlere günlük tarzı yazardım işlerimi, ama aynı anda o kadar çok defter kullandım ki işin içinden çıkamadım. Sonra sadeleşme kavramı hayatıma girince tek bir deftere yazmaya başladım.
O tek defter herşeyim oldu derken bu bullet journal defterleri gördüm neden olmasın dedim, hem tarih olur hem de her ay düzenli bir şekilde gider diyerek bende başladım. Deftere kendime göre kişiselleştirirken örneklere bakmak için ilk araştırma noktam pinterest dünyasına girdiğimde karşıma “Spending Log” yani “Harcama Listesi” çıktı. Ve benim defterimin her ay yenilediğim vazgeçilmez sayfası oldu.
Sadeleşmeye başlayınca alışveriş yapmayı bıraktım, sadece ihtiyacım olan neyse onu almaya başladım ama yine de ay sonlarında kredi kartı bakiyem maaşımı geçiyordu. Sonra kredi kartı kullanmayı azaltıp nakit almaya başladım bu sefer de ay sonlarında hesabımda faturalarımı ödeyecek para kalmamaya başladı. Gözle görülen hiçbir alışverişim olmamasına rağmen ay sonuna artıda gelemiyordum. Harcama listesi benim gözümü açtı.
Listeye su bile alsam yazmaya başladım, 50 kuruş ne olacak demedim cebimden ne çıktıysa yazdım. Kart veya nakit ne ile ödediysem onu da not aldım. Bir de baktım ki benim harcama listemi sadece yemek, kitap alımı, otobüs ücreti ve benzin ücretleri dolduruyormuş. Kitaplar gözle görüldüğünden tespitim kolaydı ama özellikle ulaşım ücretlerimin bütçemi bu kadar çok etkilediğini harcama listesi sayesinde fark ettim.
Harcama listesi kredi kartı ödemelerim için de bana bir yol gösterici oldu. Özellikle restoranlara gittiğinizde tabelası ile fişte yer alan kurumsal adı çoğu zaman farklıdır. Buna ödeme yaparken dikkat ettiyseniz ne güzel ama benim gibi bu konuda dikkatsizseniz ekstrenizde firma ismini yaptığınız harcamayla eşleştiremeyebilirsiniz. Harcama listesi ile kafamdaki soru işaretleri de bitti, eğer ekstredeki ismi bilmiyorsam listemden eşleştirebiliyorum.
Kısaca harcama listesi benim yol göstericim oldu. İsterseniz bu listeye bir sütun daha ekleyerek harcamanızın ihtiyaç mı istek mi olduğunun da takibini yapabilirsiniz. Bir şeyi satın alırken çoğu zaman anlık bir alma dürtüsüyle alıyoruz, benim için bu kitaplarda karşıma çıkıyor. Listenize ekleyeceğiniz tek bir sütunla harcamalarınızın ne kadarının keyif için olduğunu da tespit edebilirsiniz. Minimal olmanın ilk kuralı bence atmak değil ihtiyaç harici gereksiz eşya alımını azaltmak olmalı.
Minimal olmak istiyorum nereden başlayacağımı bilmiyorum diyorsanız, ay sonunu getiremiyorum ya da benim gibi bir şey almıyorum bu para nereye gidiyor diyorsanız Harcama Listesi yapmanızı tavsiye ederim. İlla ki deftere yazmak zorunda da değilsiniz, ben bilgisayar adamıyım uğraşamam kağıt kalemle diyorsanız bir excel dosyası da seve seve yardımınıza koşar bence 🙂
Ve minik bir dip not minimalizmi moda olduğu için değil gerçekten hakkını vererek yapanlar sizden çok ilham alıyorum, iyi ki varsınız….
Vallahi şahane oluyor! ben de epeydir yapıyorum, bu ara biraz ara verdim verdim. Çok kafamı açmıştı benim de bütçe excel’im. İnsan neye, ne kadar para harcıyor öyle apacık görünce tüketmekle ve harcamakla olan ilişkisi epey değişiyor… ben de kendi deneyimimi blogumda yazmıştım: http://sinmarin.blogspot.com.tr/2017/03/less-is-more.html
bende kasım ayından beri yapıyorum harcama listemi ve neyin nereye gittiğini görmek açısından çok işe yarıyor… hiç ummadığım kalemler bütçemi baya etkiliyormuş onu farkettim 🙂