Geçenlerde okuduğum Sade kitabının arkasından, sadeleşmektir güzeldir mottosunu daha da uygulanabilir bir hale getireyim diye Marie Kondo’nun yazdığı Derle, Topla, Rahatla kitabını okumaya başladım. Kitabın yazarı Japonya’da ev toplama üzerine kurslar veriyormuş ve derslerde anlattıklarını bu kitapta toplamış.
Sade kitabındaki gibi burada da fazlalıklardan kurtulun diyor, ama Sade’den farklı olarak hemen kurtulun diyor. İlk kitapta mesela atıp atmamakta kararsız olduğunuz eşyaları bir kutuya doldurun, eğer 6 ay süresince hiç kullanmazsanız atın diyor. Derle, topla, rahatla kitabında ise hemen atın diyor. Biriktirmeyi seven bir kültürümüz olduğu için bu atın talimatlarını uygulamak oldukça zor geldi bana açıkçası. Bir yerlerden başlamak lazım orası ayrı.
Burada bir sıralama vermiş fazlalıklardan kurtulmak için, gerçi benzer bir sıralama Sade’de vardı. İlk önce kıyafetlerinizden başlayın diyor. Giysilerinizin hepsini oldukları yerden çıkarın ve hepsini bir yerde toplayın. Sonra da giymekten, dokunmaktan zevk aldığınız giysilerinizi yerlerine yerleştirin. Diğerlerini elden çıkarın diyor, ister bir yardım kurumuna bağışlayın, ister satın orası size kalmış. Dikkatimi çeken bir noktaysa çekmece yerleştirmedeki taktiği: giysilerinizi üst üste değil, diklemesine çekmecelere yerleştirin diyor. Altta kalan giysilerinizi giymek istediğinizde kırışık olduğundan giymekten vazgeçersiniz, ve ayrıca altta kaldığı için görmezsiniz. Diklemesine yerleştirdiğiniz giysiler hem rahatlıkla görebilirsiniz hem de daha az yer kaplar diyor.
Düzenleme için diğer bir önerisi ise eşyalarınızın tek bir yerde olması, evin çeşitli yerlerine dağılmaması. Evin farklı yerlerinde de dolaplarınız var ve eşyalarınız farklı dolaplarda yer alıyorsa dağınıklık kaçınılmazdır diyor. Düşününce haklılık payı var, farklı yerlerdeki eşyalarınızı hem bulmanız zorlaşıyor, hem de toplamanız.
Maria Kondo, kullanmadığınız ve size zevk vermeyen her şeyden kurtulmanızı öneriyor. Bunu sadece kıyafetler için değil evinizde bulunan her eşya için öneriyor. Bir eşyayı sırf size hediye geldi diye tutuyorsanız ve bu eşyadan hoşlanmıyorsanız zevk alacağını bildiğiniz birine hediye edin, emin olun ki size hediye gelen o eşyayı hediye edende hatırlamıyordur, diyor. Benim en çok atmaya kıyamadığım eşyalar bunlar, nedense atarsam ya da birine verirsem hediye edeni üzecekmişim gibi hissediyorum. Kendi zevkimi hiçe sayarak, çoğumuzun evi de öyle değil mi?
Diğer yandan kendimde bir türlü eşyalarımı düzenleyecek gücü bulamıyorum. Hep bir bahanem var 🙂
Bahanelerimden sıyrılıp eşyalarımı düzenlemeye başlamayı umut ediyorum, en kısa zamanda 🙂 Benim gibi başlamak için kendinize bahaneler buluyorsanız, bu kitabı okuyun derim. Sade kitabından daha kalıcı çözümler öneriyor bence. İyi okumalar…
2 thoughts on “Derle, Topla, Rahatla // Marie Kondo”